چهار شنبه 05 تیر 1398
دسته: سمپاشی حشرات
کد خبر: 74

موریانه انتحاری

موریانه‌هایی که در پیری خطرناک‌تر می شوند.

گونه ای از موریانه با افزایش سن از قدرت بیشتری برای مقابله با تهاجم دشمن برخوردار می شود. 
به گفته پژوهشگران، طبقه کارگر در گونه ای موریانه برای دفاع از لانه، خود را "منفجر" و مایع شیمیایی خاصی را منتشر می کند که به دشمن مهاجم آسیب می رساند اما پژوهشگران کشف کرده اند که با افزایش سن، کریستال خاصی در این موریانه شکل می گیرد که میزان سمی بودن این مایع را افزایش می دهد.
افزایش سن موریانه های کارگر باعث کاهش توانایی آنها در اجرای وظایفی شود که از کارگران انتظار می رود اما براساس پژوهش جدیدی که نتیجه آن در نشریه علمی "ساینس" کشف شده، موریانه های سالمند در عوض کاهش توانایی برای کار عادی، کارآیی بیشتری برای مقابله با مهاجمان کسب می کنند.
گونه هایی از موریانه برای مقابله با دشمنان مهاجم به نوعی "خودکشی ایثارگرایانه" موسوم به استوتیس Autothysis متوسل می شوند و در بعضی گونه ها، موریانه های کارگر در دفاع از لانه به "سربازان" می پیوندند و خودکشی را به عنوان یک روش دفاعی به کار می گیرند.
اما تحقیقات در مورد موریانه Neocapritermes taracua منطقه گینه فرانسه حاکی از خصوصیت عجیب تری است.
پرفسور ایو رواسن، استاد دانشگاه آزاد بروکسل، بلژیک، در گفتگویی با بی بی سی گفته است که یکی از دانشجویان دوره دکترا به نام توما بورگینیون، هنگام بررسی شرایط زیست محیطی این گونه موریانه، به طور تصادفی به ویژگی استثنایی آنها پی برد.
این گونه موریانه با "ترکاندن" بدن خود، مایعی را پراکنده می کند که به بدن دشمن مهاجم می چسبد و نسوج آن را به تدریج متلاشی می کند.
پرفسور رواسن گفته است که معمولا در مکانیسم اتوتیس، ماده دفاعی در غده های بزاقی ذخیر می شود اما موریانه های گینه فرانسه دارای دو "کوله پشتی" و دو کریستال در خارج بدن هستند و هنگامی که بدن موریانه منفجر می شود، مایع درون کوله پشتی با این کریستال ها مخلوط می شود و یک ماده سمی علیه دشمن ایجاد می کند.
کوله پشتی های این موریانه شامل دو کیسه است.

بمب های دفاعی
اگرچه اجتماع موریانه ها دارای طبقه "سرباز" با آرواره هایی بزرگ است که با هدف حمله به مهاجمان تکامل یافته، اما موریانه های کارگر هم در صورت لزوم ممکن است به مدافعان ملحق شوند و با دست زدن به خودکشی انفجاری، به مقابله با دشمن برخیزند.
پژوهش اخیر نشان می دهد که در موریانه گینه فرانسه، موریانه های کارگر، با افزایش سن و کاهش قدرت انجام وظایف مخصوص طبقه خود، کریستال هایی را ذخیره می کنند که با مایعی که ترشح می کنند ترکیب می شود و در صورت انفجار بدن آنها، ماده سمی تری را ایجاد می کند.
زیست شناسان معتقدند که این خصوصیت امکان آن را به موریانه های کارگر در این گونه خاص می دهد که با وجود از دست دادن توانایی انجام کارهای متعارف، به عنوان بمب های دفاعی، ارزش بیشتری بیابند.
پژوهشگران هنوز چگونگی تشکیل کریستال های خاص در این موریانه ها را کشف نکرده اند و نمی دانند که آیا در گونه های دیگر این جانور نیز چنین خصوصیتی وجود دارد یا نه.
پرفسور رواسن گفته است: "در سرده جانوری موریانه، پنج یا شش گونه وجود دارد اما ما تا کنون فقط یک گونه را که دارای کوله پشتی است کشف کرده ایم، که کشفی بسیار عجیب است."

 


ما را در اینستاگرام همراهی کنید

نام
نظر شما
captcha
تا کنون نظری ثبت نشده
طراحی و پیاده سازی: راد وب