یک شنبه 28 شهریور 1400
دسته: آخرین مقالات
کد خبر: 467

انواع سوسک ها و ویژگی های آن ها

سوسک ها جزء مهمترین آفات خانگی هستند. سوسک های خانگی به عنوان تهدید جدی عمومی حساب میشوند, و گونه های خارجی شان نیز که راهشان را به داخل خانه پیدا میکنند مزاحمت جدی و احتمال تهدید عمومی جدی ایجاد میکنند. اندازه ی سوسک های چیزی در بین محدوده 1.2 الی 2 اینچ میباشد (3 الی 5 سانتی متر). آنها اکثرا حشرات شب خیزی هستند و بیشتر شب ها نمایان میشوند, بیشترشان به رطوبت پناه میبرد, اگر به دنبال غذا نباشد, به داخل شکاف های تاریک میرود. آنها سرعت خزیدن بالایی دارن و میتوانند از سطوح صاف و سخت بالا بروند. چند نوع از آنها میتوانند به مدت کوتاهی پرواز بکنند یا مانند بزرگسالان در شب های گرم به صورت نرم پرواز کنند, اما اکثرشان یا پر ندارند یا پر هایشان بسیار کوچک است و یا به کلی نمیتوانند پرواز کنند. انسان ها معمولا وقتی یک سوسک در خانه خود یا محلی دیگر پیدا میکنند حس بسیار نفرت انگیزی نسبت به آنها پیدا میکنند. نفوذ و آلودگی های داخلی سوسک ها یکی از اصلی ترین سرچشمۀ عوامل باعث آلرژی ها هست و به عنوان یکی از عوامل خطر بروز آسم در کودکان نیز شناخته شده است. مخصوصا در مسکن های چند واحدی. سطحِ عواملِ باعث ایجاد آلرژی در زمان حال, هم تحت تاثیر تراکم سوسک ها در زمان حال و هم تحت تاثیر شرایطی است که منجر به آلودگی های شدید میشوند. مانند وجود اختلال در ساختار خانه و نیاز به تعمیر و شرایط بهداشتی نامناسب.

پنج نوع سوسک وجود دارد که به صورت عمومی به عنوان آفت شناخته میشوند. این پنج نوع عبارت اند از : سوسک آلمانی, سوسک پشت قهوه ای, سوسک شرقی, سوسک آمریکایی, سوسک ترکستانی
 سوسک ها, حشراتی با جثۀ متوسط یا بزرگ در راسته بلاتودِ (فرا راستۀ دیکتیوپتر) هستند. آنها پهن و عریض هستند, همراه با شاخک های دراز و قسمتی برجسته و سپر-شکل به اسم پرونوتوم که در پشت سر آنها قرار دارد. موریانه ها نیز به فرا راستۀ دیکتیوپترا تعلق داشته و رابطه ی نزدیکی با سوسک ها دارند.
مردم معمولا سوسک های سوسری را با سوسک های قاب بالان اشتباه میگیرند. اما سوسک های سوسریِ بزرگسال پرده های بسیار نازکی در بال خود دارند در حالی که قاب بالان ها بال های ضخیم و محکمی دارند.
تقریبا تمامی سوسک ها شب خیز هستند. هنگام ایجاد مزاحمت آنها به پراکنده شدن عادت دارند. سوسک های کودک یا بزرگسال که آنهارا نیمف (پوره) صدا میزنند, با رشد و بزرگ شدن دچار دگرگونی تدریجی میشوند. این به این معنا است که آنها مشابهت هایی به بزرگسال ها داشته و عادتهای غذایی مشابه دارند اما بال های کاملا شکل یافته ندارند و از نظر تولید مثل فعال نیستند. بالافاصله پس از پوست انداختن, سوسک ها سفید میشوند اما سطح بیرونی آنها رفته رفته همراه با سخت تر شدن سیاه تر میشود, معمولا ظرف چند ساعت. پوره ها معمولا رایج ترین مرحلۀ سوسک های سوسری هستند که در جمع های صحرایی میتوان آن ها را پیدا کرد.
یک سوسک سوسری مونث کیسه تخمی تولید میکند که آن را اوتِکا مینامند. او این کیسه تخم که از لبه ی شکمش بیرون میزند و تقریبا نصفش رو هوا معلق میماند را به هرجا که میرود با خود حمل میکند. سوسک آلمانیِ مونث و سوسک های صحرایی, کیسه های تخم خود را در اکثر دوره ی 30 روزه ی نگه داری تخم با خود حمل کرده و وقتی که تخم ها ترک خورده و سوسک های کودک میخواهند به دنیا بیایند آنها را رها میکنند. نوع دیگری از سوسک ها که بالا تر به آن ها اشاره شده, تخم هایشان را مدت کوتاهی با خود حمل کرده و آنها را در یک مکانی مناسب که برای تخم که شرایط لازم را دارد رها میکنند. در اکثر مواقع تخم ها در شکاف های مرطوب و تاریک و در مکان های امن دیگر رها میشوند. زمان مورد نیاز برای به پایان رساندن چرخۀ زندگی یک سوسک, با احتساب زمانشان در داخل تخم تا رسیدن به مرحله ی بزرگسالی و تولید مثل میتوانند چیزی در بین چند ماه الی بیش از یک سال باشد.
سوسک ها در مناطق تاریک و گرم قایم میشوند, مخصوصا مکان های باریکی که سطوح از هردو طرف آنها را لمس میکنند. سوسک آلمانی بزرگسال میتواند در شکاف هایی به بزرگی 3 سانتی متر قایم شوند. سوسک های بالغ تر عادت دارند حتی در شکاف های کوچک تر هم قایم شوند, آز آنجا که احساس امنیت بیشتری میکنند. سوسک ها معمولا عادت دارند که موقع غذا خوردن در یک گوشه جمع شوند و معمولا در امتداد لبه های دیوار یا دیگر سطوح حرکت کنند.
بسیار مهم است که در یک آلودگی و نفوذ سوسک, نوع و گونه ی درستِ سوسک شناسایی شود تا بتوان موثر ترین شیوۀ مقابله با آنها را انتخاب کرد.
سوسک های خانگی
سوسک آلمانی
سوسک آلمانی (جدل 1 را نگاه کنید) (در لاتین : Blatella germanica) رایج ترین گونۀ سوسک های خانگی در تهران (و احتمالا کل دنیا) محسوب میشوند, مخصوصا در خانه های چند-واحدی (مسکونی). آنها مکان های مرتبط با غذا, مانند آشپزخانه ها و فضاهای گرم و مرطوبی (°21 الی °23 سانتی گراد) که نزدیک به غذا و آب باشند را ترجیح میدهند, همچنین محل مورد ترجیح آنها برای پناه گرفتن نیز مکان های تاریک است. احتمال پخش آلودگی بیشتر و شدیدتر به مناطق دیگر ساختمان وجود دارد.
از بین تمام انواع سوسک موجود در کالیفرنیا, سوسک آلمانی سمج ترین و پر دردسرترینشان است; آنها در مکان های داخلیِ مرتبط با تغذیه و مواد غذایی زندگی میکنند و به دلیل احتمالِ آلوده کردن غذا و به وجود آوردن آلرژن ها میتوانند خطر هایی نسبت به سلامتی تان ایجاد کنند. سوسک های آلمانی میتوانند در مکان هایی مانند خانه, مدرسه, رستوران, بیمارستان, انبار, ساختمان و به عبارتی دیگر هرجای دیگری که محلی برای آماده سازی غذا یا انبار غذا داشته باشد, تبدیل به آفات شوند. آنها غذا و ظروف غذایی را آلوده و محصولات از جنس پارچه و کاغذ را نابود میکنند و با لمس هر سطحی لکه و بوی ناخوشایندی از خود جای میگذارند.
باور بر این است که سوسک آلمانی قابلیت انتقال بیماری و باکتری های زیادی را دارند. تعدادی از آن باکتری و بیماری ها عبارت اند از: استافیلوکوک, استرپتوکوک, ویروس هپاتیت و باکتری کلی فرم. آنها همچنین در گسترش حصبه و دیسانتری (اسهال همراه با خون) نیز سهیم هستند.
سوسک مونث, یک تخمِ بژِ سبک با خود حمل میکند که تقریبا 3.5 سانتی متر است, تا اینکه یکی دو روز قبل از شکستن تخم و به دنیا آمدن سوسک نوزاد, آن را رها میکند. در بعضی اوقات تخم در حالی که که همچنان توسط سوسک مونث حمل میشود میشکند و نوزاد به دنیا می آید. هر تخم تقریبا شامل 30 نوزاد میشوند و یک سوسک مونث میتواند هر چند هفته یکبار یک تخم جدید تولید کند. این نوع سوسک ها پر سرعت ترین سیستم تولید مثل را در بین نوع ها دارند: یک سوسک مونث و نوزادش میتوانند بیشتر از 30 هزار سوسک در سال تولید کنند.
سوسک پشت قهوه ای
سوسک های پشت قهوه ای (جدول 1) (به لاتین : Supella Longipalpa) به اندازه سوسک آلمانی در تهران رایج نیستند و تقریبا فقط 1% آلودگی های داخلی را شامل میشوند. این نوع سوسک دمای 26 درجه ی سانتی گراد را ترجیح میدهد, 2 الی 5 درجه گرمتر از دمای مورد ترجیح سوسک های آلمانی. پناه گاه های مورد علاقه ی این گونه سوسک ها شامل درز و شکاف های داخل یا نزدیک وسایل الکترونیکی, پشت تابلو و تزئینات دیواری, پایه های تو خالی مبلمان ها و درون توده ای از شلوغی و در هم و برهمی میباشد. آنها معروف به حضور در مناطق مرتبط با تغذیه نیستند اما احتما پیدا کردن آنها را در اداره ها, مراکز مراقبت از حیوانات, آشپزخانه ها, مدرسه ها, آزمایشگاه ها, تاسیسات صنعتی و بیمارستان ها وجود دارد. غذای مورد ترجیح سوسک پشت قهوه ای غذاهای نشاسته ای است, مانند چسب موجود روی تمبر ها و پاکت ها.
سوسک های پشت قهوه ای مذکر و بزرگسال وقتی مورد مزاحمت قرار میگیرند پرواز میکنند, مخصوصا در دماهای بالاتر از 29 درجه سانتی گراد, اما سوسک های پشت قهوه ای مونث نمیتوانند پرواز کنند. مونث ها در مناطقی مانند پایین مبلمان و اثاثیه, یا در داخل کمد ها و کشو ها و مکان های تاریک دیگر که کیسه تخم هایشان میتواند در شرایط مناسب نگه داری شود بدون اینکه قبل از موعود بشکند, کیسه تخم های سبکشان را, که تقریبا 3.5 سانتی متر قد دارند, به سقف چسب میزنند. تعداد زیادی از کیسه تخم ها میتوانند در کنار یکدیگر در اندازه ای عظیم تر چسبیده شوند. هر سوسکِ پشت قهوه ای مونث و نوزادش قابلیت تولید مثل بیش از 600 نوع سوسک پشت قهوه ای در سال را دارند.

نام
نظر شما
captcha
تا کنون نظری ثبت نشده
طراحی و پیاده سازی: راد وب